Låna Pengar

Tips på hur man kan spara pengar

Bara man tänker till så kommer man ofta fram till många sätt att hålla nere sina utgifter och spara pengar. Titta först och främst på hushållets stora utgifter och se om det finns något att dra ner på. Ibland kan man upptäcka helt onödiga kostnader.

Boende

Kostnader för boende är ofta en stor del av hushållets totala utgifter. Hit räknas t.ex. hyra, el, vatten, fjärrvärme och sophämtning.

Vill man göra en bra besparing vad gäller boendekostnaden är ofta ett byte av bostad något som gör stor skillnad. Man kan fråga sig om det är värt att bo mitt i innerstaden, där hyrorna normalt är högre, jämfört med att flytta till stadens ytterområden. De flesta tätorter är inte större än att man bara har några kilometrar till sitt jobb. Detta gör att man ofta kan cykla. På så sätt bor man billigare samtidigt som kostnaden för transport i princip ligger kvar på noll.

Hemförsäkringen är så gott som obligatorisk at ha men det finns pengar att spara på att välja rätt bostadsrätts- eller villaförsäkring. Se också över vad som ingår i de olika försäkringsbolagens hemförsäkring.

Sophämtning

Sophämtningen kan man göra betydligt billigare om man komposterar sitt organiska avfall. Organiskt avfall innehåller dessutom ofta mycket vatten. Att slänga vatten gör att dina sopor väger mer vilket kan påverka priset om du betalar per kilo sopor som hämtas. Betalar du per tömning bör du skaffa ett lämpligt redskap att pressa ner soppåsarna med. Får du ner 10 % fler soppåsar i tunnan minskar du din sophämtningskostnad med ca: 7%. Ofta finns det fasta kostnader som inte påverkas här.

Bor du lite avskiljt på landet kan du göra en fuling och elda upp så mycket av dina sopor som möjligt. Inte den lagligaste metoden men visst fan sparar det pengar.

Mat

I genomsnitt slänger vi ungefär 80 kilo fullt ätlig mat varje år. Ett otroligt slöseri på pengar. Handla inte mer mat än du vet att du behöver. Handla ofta istället för stora inköp mer sällan. Stora matinköp ökar risken att du tvingas slänga det som du inte hinner äta upp. Det är dock bra att bunkra upp med REA-varor som har lång hållbarhet.

Använd kuponger och erbjudanden så ofta du kan, men nyttja bara dem som gäller varor du verkligen behöver. Rabattkupongernas syfte är att sälja och merförsälja andra varor, så var på din vakt så att du inte köper något utöver det du planerat.

Passa på att täcka upp hushållets behov av öl, vin och sprit under en semester i Tyskland där alkoholen är betydligt billigare. För att detta ska bli ett spartips bör resan vara i fokus. Bor du i Skåne eller Halland kan dock en endagsresa till Tyskland göra att du sparar en hel del pengar i slutändan. Bor du längre norrut krävs att du fyller din tillåtna införselkvot och kanske lite därtill för att göra en bra besparing.

El & värme

Genom att aktivt jämföra din elleverantör mot konkurrenter kan du årligen spara tusenlappar. På webben finns jämförelsetjänster där du enkelt och snabbt kan se vem som erbjuder det lägsta priset på el.

Om du har ett eluppvärmt hus kan du minska strömförbrukningen ,ed ca: 5 % genom att sänka värmen med 1 grad. För en normalstor villa kan 2 graders minskning minska din elräkning med 1500 kronor per år. När du ska resa bort går det bra att sänka temperaturen till 15 grader.

Dina vitvaror är också en källa till högre elräkning. Genom att hålla din kyl och frys väl avfrostade kan du minska din elförbrukning. En frys som är full med is kräver mer energi eftersom isen isolerer mellan de kylande elementen och det utrymme som ska kylas. Även i kylskåp kan det bildas is som gör att det krävs mer energi för att kyla utrymmet. Har du gamla vitvaror kan det vara en god investering att köpa ny frys och/eller kyl. Moderna vitvaror drar ofta mycket mindre el än gamla.

För de som bor i villa är uppvärmningen ofta den största kostnaden, särskilt dyrt kan det bli för dem som har direktverkande el. Genom att installera en luftvärmepump för 20-25 000 kronor kan man spara runt 9000 kronor per år. Luftvärmepumpen har med andra ord betalat sig själv inom 3 år.

Transporter

Transporter kan vara en ganska stor utgiftspost i hushållet. Genom att se över er befintliga bilförsäkring kan ni omförhandla den eller hitta ett billigare försäkringsbolag. På nätet finns flera jämförelsesajter där ni kan se om ni betalar en rimlig försäkringspremie. Även bränslekostnader är ett område som tål besparingar. Kör med jämn hastighet och planera din färdväg noga. Med Google Maps kan du ta reda på om din vanliga väg till arbetet verkligen är den kortaste. Det behöver inte dock inte vara den kortaste vägen som är mest lönsam ut ett bränsleekonomiskt perspektiv. Finns det vägar där du kan hålla en jämn hastighet på 70-100 km/h så är det att föredra. De flesta bilar drar som minst i en hastighet av 70-80 km/h på högsta växeln. Färdas du bara inom staden kan det vara ide att byta till mopedbil eftersom dessa har lägre bränsleförbrukning än vanliga bilar.

Sport- och fritidasaktiviteter

När det kommer till barnens sport- och fritidsaktiviteter finns det också pengar att spara. Istället för att köpa en splitter ny houckeyutrustning till den sportintresserade sonen, eller ett nytt trumset till barnet som vill lära sig spela trummor kan man komma billigare undan genom att köpa dem begagnat.

LånaPengar24.com - Information om lån | Information om cookies