Låna Pengar

SMS-lån - små lån under kort tid

Det finns idag en rad olika aktörer som erbjuder så kallade mikrolån på lånemarknaden. SMS-lån är den vanligaste sorten av mikrolån eller s.k. snabblån som inte kräver att du har säkerhet. Kreditgivarna till SMS-lån lockar med enkla ansökningar och att pengarna kommer in på kontot snabbt. Du slipper att svara på obekväma frågor om din privatekonomi och inga papper behöver undertecknas vid ett personligt möte med bankman. Allt sker med några enkla knapptryckningar på din mobiltelefon. Sanningen är att ett SMS-lån är en fantastisk möjlighet för att kunna låna pengar snabbt. Lånebeloppet är ofta inte högre än några tusenlappar eftersom det inte krävs någon säkerhet och i många fall kan finnas på ditt konto redan samma dag eller dagen efter.

Fördelar med SMS-lån

Att låna pengar genom SMS är enkelt och smidigt. Allt du behöver är en mobiltelefon och i de flesta fall räcker det att du skickar ett eller ett par vändor med SMS för att ansökningsprocessen ska slutföras.

Ansökningsprocessen för SMS-lån är väldigt förenklad jämfört med vanliga låneansökningar. Det ställs i princip inga frågor om vad pengarna skall användas till och det finns inga avtal som ska undertecknas för hand (däremot är det bindande avtal som undertecknas genom mobilt godkännande) och som drar ut på tiden för utbetalning av ditt lån.

Om ansökan beviljas går det dessutom oerhört snabbt för kreditgivaren att utbetala dina pengar. Vanligtvis har du pengarna på kontot redan samma. Många banker till SMS-lån godkänner ofta ansökningar till dig som har låg inkomst och t.o.m. om du har betalningsanmärkningar.

Viktigt att tänka på

Obetalda skulder kopplade till SMS-lån har under de senaste åren varit en allt vanligare anledning till att svenskar få betalningsanmärkningar. Även om ökningen under senare år inte varit lika stor som tidigare år är det fortfarande en av de vanligaste anledningarna till att hamna hos Kronofogden. Ett huvudsakligt problem har länge varit att SMS-lån och andra liknande lån har orsakat ekonomiska bekymmer för många unga personer. Har man betalningsanmärkningar i tidig ålder kan det vara svårt att komma ur skuldfällan. Det bli då svårare att komma in i vuxenlivet.

En stor del av problemen med SMS-lån är tillgängligheten och ansökningsprocessens ringa omfattning vilket bidrar till en ökad risk för onödig snabbkonsumtion. Det ges med andra ord inget naturligt utrymme att tänka igenom sitt beslut om att låna pengarna vilket öppnar för att du tar impulslån på exempelvis shoppingrundan eller på puben.

Villkoren för SMS-lån är sällan lika bra som vid andra typer av lån. Kreditgivarna tar stora risker när de lånar ut pengar under dessa förhållanden och anpassar givetvis sina villkor därefter. Återbetalningstiden på SMS-lån är vanligtvis kort och begränsad till 30 dagar. Detta innebär att en tillfällig ekonomisk kris som har lösts med ett snabbt SMS-lån ska betalas redan nästkommande månad. Dessutom marknadsförs SMS-lån ofta som räntefria. I själva verket omfattas de av höga administrations- och serviceavgifter på många gånger upp till flera hundra kronor för några lånade tusenlappar och den effektiva räntan (lånets samtliga kostnader i procent) ligger väl över det normala för ett lån.

Sammanfattning

Det är snabbt och smidigt att låna pengar via SMS. Utbudet på marknaden är stort och tjänsten öppnar upp även för personer med låg inkomst samt betalningsanmärkningar att kunna låna pengar. SMS-lån är dock många gånger mycket dyrare i procent än att ta ett annat typ av lån och ska dessutom betalas tillbaka på mycket kort tid. I rena pengar är dock SMS-lån billigare än t.ex ett privatlån många gånger. Ta inte SMS-lån om du inte är säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom 30 dagar. Risken att hamna i en skuldfälla är väldigt hög visar återkommande statistik ifrån Kronofogden.

LånaPengar24.com - Information om lån | Information om cookies