Låna Pengar

Min syn på amortering

Publicerad: 2012-08-23

Amortering

Först klargöra vad amortering är. Amortering är helt enkelt avbetalning på ett lån. När man lånar pengar gör man det till en avtalad räntesats. Den ränta som tas ut baseras på det totala lånebeloppet vid det aktuella tillfället. Genom att amortera minskar du därför din räntekostnad samtisigt som du har mindre att betala tillbaka om du ska lösa ett helt lån. T.ex. om du säljer din lägenhet.

Att amortera är så gott som alltid rätt, frågan är bara hur stora amorteringar man ska göra. Anledningen till att jag tycker det är rätt beror på att man då kommer till insikt att ett lån är just ett lån. Det ska betalas igen. Hypotekslån, d.v.s. lån där en fastighet eller andel i bostadsrättsförening fungerar som säkerhet, är i regel mindre viktiga att amortera av snabbt. Det beror på att banken har en säkerhet som anses trygg vilket påverkar din ränta. Är banken trygg tar den vanligtvis en lägre ränta på utlånade pengar.

Blancolån är däremot lån utan säkerhet. Dessa har vanligtvis en betydligt högre ränta vilket gör dem kostsamma. Om vi föreställer oss att du har 50 000 kr på ditt sparkonto och samtidigt har lika mycket i blancolån är det dumt att inte betala av hela lånet. Det kan kännas tungt att tömma hela sparkontot för att betala av ett lån. Faktum är dock att du ofta förlorar mycket mer på att betala räntan på blancolånet, än du tjänar i ränta på de sparade pengarna. Det gäller även om du investerar dina 50 000 kr i aktier eller aktiefonder. Aktier har historiskt varit säkra placeringar med hög avkastning, men få har väl undgått de senaste årens svajiga börser. Det kan med andra ord dröja ett tag innan dina aktieplaceringar levererar avkastning, och under den tide sitter du och betalar hög ränta på ditt blancolån.

Har du pengar till övers ska du alltså amortera av dina blancolån, inga undantag! Har du inga pengar bör du skära i dina utgifter för att snabba på avbetalningen av blancolånet.

LånaPengar24.com - Information om lån | Information om cookies